Nervestimulation kaldes også for neurostimulation. Det er en relativ ny behandlingsmetode i Danmark. Den har været brugt siden 1960’erne i udlandet. Læger kan bruge nervestimulation til at behandle smerter eller til at lægge en blokade (anæstesi). Der findes forskellige typer nervestimulatorer. Især skelner man mellem perifer og central nervestimulation.

Sådan virker nervesystemet

Det perifere nervesystem sender signaler til centralnervesystemet. Det sidder i rygsøjlen. Herfra sender nervesystemet impulser til hjernen om smerte, kulde, varme osv. I hjernen bliver informationen behandlet og den træffer en beslutning om reaktion. Hvis en patient for eksempel har kroniske smerter i knæet, så kan det være uhensigtsmæssigt at kroppens perifere nervesystem bliver ved med at sende smerteimpulser til hjernen. Smerten tjener ikke længere et formål. Patienten vil få større livskvalitet ved at indsætte en nervestimulator blokerer signalerne om smerte.

Stimulation beroliger

Ved at påvirke det perifere nervesystem kan du berolige nerverne. Det kan være nyttigt under stress- eller angstbehandling. Massage en den mest enkle og mest naturlige måde at påvirke nervesystemet. Men du kan også bruge en perifer nervestimulator. Under massage vil kroppen slappe af. Det betyder at blodtrykket falder, vejrtrækning bliver mere rolig og fordøjelsen bliver bedre. Nervestimulatoren vil du mest bruge til at behandle smerter.

Find nervernes placering

En nervestimulator kan du købe hos EkkoMed. Du kan også bruge den til at lokalisere nerver med. Derfor er den tit brugt indenfor anæstesi. Når der er brug for en lokalbedøvelse er det vigtigt at lægen lægger bedøvelsen det rigtige sted. Bedøvelsen blokerer nervens impulser til centralnervesystemet. Derfor har lægen brug for at vide præcist hvor nerverne ligger. Anæstesi er en disciplin der kræver præcision. Det er ikke farligt at blive bedøvet, men det er vigtigt at det er de rigtige nerver der bliver bedøvet. Ellers kan det blive en ubehagelig oplevelse for patienten.